Mat för ett inkluderande samhälle
Projektet syftar till att i samskapande med människor i ekonomisk och social utsatthet kartlägga behov, hinder och drivkrafter för hälsosamma och hållbara matvanor.
Koordinator: Region Stockholm - Centrum för obesitas, Akademiskt specialistcentrum
Projektparter: Dietisternas Riksförbund, Livsmedelsakademin, Frisk Mat och Sveriges Stadsmissioner/Stockholms Stadsmission (Matmissionen)
Bidrag från Impact Innovation: 494 171 kr
Projektets löptid: december 2025 - juni 2026
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Förberedelseprojekt för en reformerad offentlig sektor
Kontaktperson: Anna Jörnvi, anna.jornvi@drf.nu
Syfte och mål
Projektet syftar till att i samskapande med människor i ekonomisk och social utsatthet kartlägga behov, hinder och drivkrafter för hälsosamma och hållbara matvanor. Målet är att ta fram ett kunskapsunderlag som stärker offentlig sektors förmåga att utforma inkluderande och behovsanpassade folkhälsoinsatser. Resultaten ska lägga grunden för en långsiktig systemförändring och framtida implementeringsprojekt.
Förväntade effekter och resultat
Projektet förväntas resultera i identifiering av hinder och möjligheter för hälsosamma matvanor hos människor i ekonomisk utsatthet, validerad genom enkäter, intervjuer och workshops. Effekterna blir på sikt mer träffsäkra och preventiva folkhälsoinsatser, ökad samverkan mellan offentliga aktörer och civilsamhälle samt stärkt tillit och bättre förutsättningar för målgruppen att göra hälsosamma val.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet genomförs som en förstudie, i nära samskapande med projektparterna. Genom enkäter, intervjuer och dialog med Matmissionens medlemmar samlas insikter om hinder och drivkrafter. Resultaten analyseras och testas i workshops med en referensgrupp bestående av individer från offentlig sektor, akademi och civilsamhälle. Arbetet organiseras i fyra paket: projektledning, datainsamling, analys samt kommunikation, med löpande avstämningar för kvalitet och lärande.
Fakta
Projektperiod
251201—260601