Ny modell för samverkan för att säkerställa meningsfulla mötesplatser för barn i Stockholm
Projektets mål är att identifiera hinder och möjligheter, i syfte att stärka den meningsfulla fritiden för barn och unga.
Koordinator: Stockholms stad Kulturförvaltningen
Projektparter: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Fastighetskontoret Stockholms stad, Järva stadsdelsförvalning
Bidrag från Impact Innovation: 500 000 kronor
Projektets löptid: februari 2025 - september 2025
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för främjande och förebyggande insatser inom SustainGov 2024
Kontaktperson: Eva Stenstam. eva.stenstam@stockholm.se, 076-123 19 99
Syfte och mål
Stockholms stads parklekar är en viktig länk i kedjan av meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga i Stockholm. Med sina bemannade lekmiljöer utomhus, med möjlighet av vara inomhus vid behov, erbjuder de en trygg plats med möjlighet till lek, rörelse och gemenskap. Men en splittrad organisering har gjort det svårt att utveckla verksamheten i rätt riktning. Projektets mål är att identifiera hinder och möjligheter, i syfte att stärka den meningsfulla fritiden för barn och unga.
Förväntade effekter och resultat
Projektet ska utmynna i förslag till åtgärder och en ny modell för samverkan inom staden, som ska bidra till att driva utvecklingen av stadens parklekar i rätt riktning och i snabbare takt än i dag. Resultatet förväntas få effekt på barn och ungas fritid och att de har en god tillgång till hälsosamma mötesplatser där de kan utvecklas som individer.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet inleds med en kartläggning av parklekarnas organisation med identifiering av hinder och möjligheter för utveckling. En systemanalys kommer tydliggöra hur olika delar hänger ihop och vilka luckor som finns mellan förväntade mål och hur den reella situationen ser ut idag. Projektet kommer också resultera i en vetenskaplig litteraturstudie som ger en bild av vilken forskning som finns kopplat till barns utemiljöer och förvaltning av dessa.
Fakta
Projektperiod
250201—250930