Projekt för ett Resilient Piteå (PREP)
Projektet syftar till att stärka trygghet, psykisk hälsa och resiliens i Piteå genom att utveckla och implementera metoder och arbetssätt för att främja samverkan, öka tryggheten i kommunen och förbättra medborgarnas psykiska hälsa och sociala välbefinnande.
Koordinator: Piteå kommun
Projektparter: PiteBo, RISE
Bidrag från Impact Innovation: 404 045 kronor
Projektets löptid: februari 2025 - september 202
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för främjande och förebyggande insatser inom SustainGov 2024
Kontaktperson: Linda Lasu, utvecklingsstrateg och projektledare på Piteå kommun, linda.lasu@pitea.se
Syfte och mål
Projektet syftar till att stärka trygghet, psykisk hälsa och resiliens i Piteå genom att utveckla och implementera metoder och arbetssätt för att främja samverkan, öka tryggheten i kommunen och förbättra medborgarnas psykiska hälsa och sociala välbefinnande. Projektet arbetar för samverkan mellan kommun och medborgare med fokus på social hållbarhet och resiliens i bostadsområden.
Förväntade effekter och resultat
På kort sikt är målet att projektet ska kartlägga och analysera Piteå kommun och PiteBos samverkanssystem och ge rekommendationer för att stärka samarbete och inkludering. Projektet kommer resultera i ett första förslag på handlingsplan för kommun och fastighetsbolag att jobba vidare med i ett nästa steg. På lång sikt syftar projektet till att öka kommunens och invånarnas förmåga att hantera samhällskriser genom att skapa trygga och inkluderande livsmiljöer som främjar psykisk hälsa.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet kommer genom att undersöka ett specifikt bostadsområde i Piteå identifiera både svagheter och möjligheter i samverkan mellan aktörer och medborgare. Genomförbarhetsstudien ska resultera i analys och rekommendation för att stärka inkludering och samarbete mellan kommun och det kommunala fastighetsbolaget.
Fakta
Projektperiod
250201—250930