En hälsofrämjande skola för barn unga och vuxna i samverkan
Det övergripande projektmålet är ett handlingsprogram och ett ramverk för en hälsofrämjande skola för barn unga och vuxna i samverkan.
Koordinator: Åre kommun
Projektparter: RISE
Bidrag från Impact Innovation: 500 000 kr
Projektets löptid: februari 2025 - september 2025
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för främjande och förebyggande insatser inom SustainGov 2024
Kontaktperson: Kaj Söder, kaj.soder@are.se
Syfte och mål
En av de stora samhällsutmaningarna idag är att skolan är en livsmiljö som verkar orsaka ohälsa för många barn, unga och vuxna. Innovation för att skapa en proaktiv och hälsofrämjande skolmiljö behöver engagera fler aktörer, framför allt på lokal nivå. Vårt syfte är att undersöka hur ett fullskaligt projekt kan förverkligas genom nya former för samverkan. Det övergripande projektmålet är ett handlingsprogram och ett ramverk för en hälsofrämjande skola för barn unga och vuxna i samverkan.
Förväntade effekter och resultat
Förväntat resultatet av genomförandestudien är en design för ett fullskaligt samverkansprojekt som omfattar flera skolor, i Åre kommun och andra kommuner samt en utvärdering av möjligheter och risker, styrkor och svagheter med projektet. Resultatet kommer att presenteras i form av en slutrapport, som även kommer att utgöra grunden för en ansökan om ett fullskaligt samverkansprojekt. En förväntad effekt av ett fullskaligt projekt är förbättrad hälsa bland barn, unga och vuxna i skolan.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet utgår från en systemanalytisk ansats. Vi genomför en kartläggning av orsaker till ohälsa i skolan och undersöker möjliga lösningar i samverkan. Vi identifierar nätverk för samverkan och analyserar vilka aktiviteter och aktörer som bör vara i fokus för ett framtida projekt. En litteraturstudie inom området planeras samt intervjuer och workshops med aktörer i Åre skola och Åre kommun. Vi inkluderar civilsamhället, ansvariga myndigheter, fler kommuner och forskare i dialogen.
Fakta
Projektperiod
250101—250930